Open in new tab

Uppkopplade prylar ett allt större säkerhetshot – så skyddar du dig

–Generellt är det ganska bristfällig säkerhet på det här området, säger säkerhetsexperten Joel Rangsmo på konsultbolaget Sentor. Hittills har det handlat mer om att få ut coola och roliga produkter snabbt på marknaden, allt ifrån uppkopplade glödlampor till kaffebryggare.

Säkerheten har inte varit någon prioritet. – Dessutom har ju leverantörerna hittills till stor del riktat in sig på konsumenter, och de har tyvärr sällan med säkerhet i sin kravställning när de köper en pryl.

Men även om många av de här uppkopplade prylarna riktar sig till konsumenter, så kan företagen också utsättas för risk, antingen genom att personerna jobbar hemifrån eller att de tar med sig sina egna prylar till företagen och kopplar upp dem på företagsnätverket. Det går dock i rätt riktning, säger Joel Rangsmo: – Nu kommer det ju in en del seriösa aktörer, som till exempel Microsoft som lanserat sin lösning för IoT-säkerhet. Jag tycker också att man kan se att ett företag som Ikea lägger en del tankar på säkerheten när de släpper sina uppkopplade prylar.

Och om man tittar på hur mycket som investeras i säkerhet för internet of things så ökar det kraftigt. Analysföretaget Gartner tror att investeringarna i år kommer att öka med 28 procent jämfört med fjolåret till att landa på 1,5 miljarder dollar.

År 2021 väntas den summan ha dubblerats. De tror på ökad efterfrågan av verktyg och tjänster som syftar till att förbättra detektering och hantering, mjukvara och hårdvara för att göra säkerhetsbedömningar samt penetrationstester.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på