Open in new tab

Tre nycklar till framgång i blockchain-revolutionen

Juristerna håller på att vakna upp till blockchain-revolutionen.

Lagregler och kontraktsregler kommer, inser man, att ha stor betydelse för både teknikens genomslag men också för enskilda blockkedjesatsningars framgång. Detta innebär dock att såväl affärsmän som blockchain-ingenjörer borde vakna upp till den juridiska sidan av blockkedjan.

I denna artikel ska jag försöka förklara varför och på vilket sätt. Blockchain beskrivs som revolutionerande, ibland lika revolutionerande som internet och world wide web.

Detta fattar man inte omedelbart när man läser en enkel beskrivning av tekniken: en blockkedja är en distribuerad databas eller liggare (ledger) som ger alla deltagare identisk information om transaktioner och andra händelseförlopp. Hur kan detta revolutionera något?

Tekniken löser ett organisatoriskt problem. Anledningen, tror jag, till att detta kan vara svårt att greppa är att man lätt glömmer att det revolutionerande nog inte är blockkedjetekniken i sig.

Den mytiske skaparen av bitcoin – Satishi Nakamoto – la inte grunden till att lösa ett tekniskt problem, utan ett organisatoriskt problem.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se