Open in new tab

Skidlift stod vidöppen mot internet – vem som helst kunde styra den

En skidlift i österrikiska Innsbruck har tagits ur bruk efter att säkerhetsforskare vid Internetwache upptäckt att maskinens kontrollpanel stod vidöppen mot internet.

Det skriver Bleeping computer. Enligt forskarna kunde kontrollpanelen nås via internet utan någon form av autentisering.

Väl inne i systemet ska det ha varit möjligt att ändra på liftens hastighet och körriktning. I skrivande stund finns det inget som tyder på att liftens kontrollpanel använts av någon obehörig, men lokala medier rapporterar att liften varit avstängd de senaste veckorna för analys.

Om man får tro forskarna är det här långt ifrån första gången som de hittat oskyddade kontrollpaneler till viktig infrastruktur på nätet. "Tidigare har vi också hittat kontrollpanelen för en hel klinik i Schweiz, en kontrollpanel för mobila trafikljus i Tyskland, kontrollpaneler för vindkraftverk världen över, och tre vattenverk i Tyskland", säger Tim Philipp Schäfers, som var med och upptäckte liftens kontrollpanel, till Bleeping computer.

"Vi hade direkt kontroll över ett industriellt kontrollsystem (ICS) och kunde ha stängt av vattnet för tusentals människor eller göra andra skadliga saker".


Läs hela artikeln →
techworld.idg.se

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på