Open in new tab

Så kan hackare stjäla data via datorns strömsladd

Den allra viktigaste informationen ett företag sitter på förvaras helst på datorer och servrar som inte är fysiskt uppkopplade mot internet eller mot resten av företagets nätverk.

Det kallas för att datorerna har ett air gap, eller luftgap, mot omvärlden. För hackare innebär det flera utmaningar.

Det är inte bara svårt att infektera en sådan dator med skadlig kod – de måste få ut datan de vill komma över på något vis. Nu har en grupp forskare vid det välrenommerade Ben Gurion-universitetet i Israel demonstrerat hur en hackare skulle kunna använda elnätet för att långsamt stjäla data från en dator som inte är uppkopplad mot internet.

De kallar attacken för Powerhammer och den går ut på att manipulera datorns strömförbrukning för att kommunicera data längs ledningarna på ett morseliknande sätt. Det kräver att hackaren genomför två ganska avancerade manövrar.

Först måste den luftgapade datorns på något vis infekteras med ett specialbyggt virus som kan kontrollera datorns strömförbrukning. Viruset påverkar arbetsbelastningen på datorns processor för att snabbt kunna öka eller minska datorns strömförbrukning.

Det skapar en spänningsfluktuering på ledningen, och ovanpå den går det att sända datan binärt.


Läs hela artikeln →
www.nyteknik.se