Open in new tab

Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan

I två år har Lantmäteriet drivit ett innovationsprojekt för att se om och hur blockkedjetekniken kan användas för att hantera och förenkla processen kring fastighetsköp.

Projektet har drivits tillsammans med ett antal andra aktörer – Kairos Future, SBAB, Telia, Landshypotek bank, Chromaway, Skatteverket och Evry. Och nu har ett första delmål nåtts – på måndagen demonstrerades nämligen ett fastighetsköp som skedde med blockkedjeteknik. Det hela gällde en Gotlandsfastighet och köpare, säljare, berörda banker och mäklare gick inför publik igenom ett antal steg i transaktionsprocessen.

För varje steg i processen där en part signerade digitalt på sin mobil gick informationen till de andras mobiler och så signerade de i sin tur i den ordning som processen gick tills det hela var avslutat. Just transparensen och säkerheten är blockkedjeteknikens riktigt stora fördel enligt Mats Snäll, projektledare och digitaliseringschef på Lantmäteriet. – Det viktigt vid en transaktion är just att kunna göra informationen säker – att veta att ingenting kan förvanskas på vägen.

Och då är det här den bästa tekniken hittills. Men det finns också andra stora effektivitetsvinster när man använder sig av blockkedjetekniken.

Alla som köpt hus vet att det hela landar i en bibba papper som är mer eller mindre oöverskådliga för kunden.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se

Läs nästa artikel

Moment 22 för blockkedjan – står och stampar

Läs nästa: Moment 22 för blockkedjan – står och stampar