Open in new tab

Kryptokapningar är de kriminellas nya favorit

Vi är bara inne i februari men trots detta står det klart att årets stora trend bland cyberkriminella är de så kallade kryptokapningarna, alltså cyberangrepp där förövaren utvinner kryptovalutor med hjälp av sitt offers hårdvara.

Egentligen smygstartade trenden redan i november förra året då säkerhetsföretaget Adguard hittade 33 000 hemsidor som i hemlighet bröt kryptovalutor via sina besökares maskiner - vilket var 31 procent fler kapningssajter än företaget upptäckt föregående månad. Väl i januari dök sedan Smominru upp, ett gigantiskt botnätverk som lyckats infektera en halv miljon uppkopplade maskiner med kapningsprogram och som tros ha genererat kryptovalutor till ett värde av 3 miljoner dollar.

Alla kapningar följer dock inte i Smominrus ambitiösa fotspår, runt om på internet finns det gott om exempel på småskaliga angrepp och på hackerforum kan personer utan tekniskt kunnande köpa enkla kapningsprogram för så lite som 250 kronor. "Kryptobrytning är fortfarande i spädbarnsåldern.

Det finns mycket plats för tillväxt och evolution", säger Marc Laliberte, analytiker vid Watchguard, till vår amerikanska systersajt CSO. Därför har antalet kapningar ökat. För de cyberkriminella finns det två starka anledningar till att utföra kryptokapningar.

Dels är metoden relativt riskfri då offret oftast inte vet om att ett angrepp sker och dels är det väldigt lukrativt för hackaren som får betalt utan att behöva förlita sig på sitt offers betalningsvilja, som i fallet med ransomware. Skulle ett angrepp upptäckas är det även väldigt svårt att koppla en person till kapningen, mycket tack vare anonymiteten som kryptovalutan Monero ger - den valuta som oftast är kaparnas förstahandsval.


Läs hela artikeln →
techworld.idg.se