Open in new tab

Hur ska ett svenskt cyberförsvar se ut? Han letar svaren

Det har bara gått några veckor sedan Johan Sigholm, forskare på Försvarshögskolan, kom på plats på det amerikanska elituniversitetet Harvard. Där arbetar han med projektet Cyber Security på forskningscentret Belfer Center vid Harvard Kennedy School. – Man kan säga att det är ett thinktank-liknande forskningscenter och den mest kända forskningen härifrån har handlat om kärnvapenteorier.

Bland annat den som legat till grund för den militära doktrin, Mad, som handlar om avskräckning – om det finns tillräckligt mycket kärnvapen så vågar ingen angripa den andra, säger han. Men hans fokus är inte kärnvapen utan hur en liten stat kan skapa och nyttja en militär förmåga i cybermiljön.

Något som också ligger i linje med Sveriges uttalade ambition att bygga upp ett cyberförsvar. – Det är ju knappast så att jag kan svara på precis hur det ska se ut i Sverige, men det kan bli en liten pusselbit.

Min uppfattning är att Sverige varit lite passivt i cyberförsvarsfrågan medan en del andra länder gått snabbare fram. Exempelvis Danmark och Estland har kommit längre.

Han tror att det delvis varit en följd av den infekterade debatten om FRA:s signalspaning för några år sedan. – Det lade lite av en blöt filt över de här frågorna, de blev politiskt känsliga.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se