De fyra viktigaste frågorna som alla borde ställa sig

Ingen går säker för interna och externa it-attacker. De flesta företag och organisationer är ständigt utsatta för fientliga it-attacker utan att veta om det. Genom att ställa sig fyra enkla frågor innan en attack inträffar kan man skydda företaget. 

Vi har träffat Stefan Backlund, säkerhetsexpert på LOAD med lång erfarenhet av IT-säkerhetsfrågor inom branscher med affärskritiskt data. Hans råd är enkla men ger stor effekt om man följer dem. Enligt hans erfarenhet så finns det fyra kritiska frågor som alla typer av verksamheter borde ställa sig som hjälper företag att bedöma sin sårbarhet och förbereda sig. 

Ekonomisk brottslighet på internet är organiserad och kan åstadkomma stor skada för din verksamhet, ditt varumärke eller din organisations förtroende i samhället.

Stefan betonar att det inte längre är tillräckligt att förlita sig på brandväggar och virusskydd.

– Utan ordentligt skydd kan ni förlora känslig information, pengar och finansiell data. Ni riskerar att delta i ett angrepp mot en annan organisation utan er vetskap. Vid en eventuell tvist har ni ett mycket dåligt bevisläge.

Fyra kritiska frågor 

  1. Vad händer i vårt nätverk idag?
  2. Hur vet vi om någon angriper oss?
  3. Om vi blir angripna – hur bevisar vi det?
  4. Uppfyller vi alla nuvarande legala krav på IT-säkerhet?

Nästa steg

När man har svaret på de fyra kritiska frågorna är nästa steg att göra en djupare IT-säkerhetsanalys för att kartlägga nuläget. Det är enda sättet att ta fram ett riktigt beslutsunderlag för vidare åtgärder, avslutar Stefan Backlund

Texten är skriven Stefan Backlund

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på