Open in new tab

Cyberattacker är det tredje största hotet mot vårt samhälle

Efter naturkatastrofer och extremväder är det cyberattacker som utgör den största faran för mänskligheten de närmaste fem åren.

Det slår World Economic Forum fast i en ny rapport. Cyberattacker och databasstölder har letat sig in på World Economic Forums lista över de största hoten mot samhället i rapporten Global risk report 2018.

"Antalet attacker mot företag har närapå dubblerats på fem år, och incidenter som en gång skulle ha varit extraordinära känns nu allt mer alldagliga", skriver WEF i rapportens förord. Rapporten nämner de globala viruskampanjer Wannacry och Petya som slog hårt mot samhället förra året som ett exempel.

Dessa så kallade ransomware krypterar filerna på offrens datorer och ställde till stora problem och ledde till stora ekonomiska förluster världen över. Alltifrån sjukhus och banker till industri- och transportföretag drabbades.

En annan farhåga är den usla säkerheten i många av de uppkopplade prylar som brukar få samlingsnamnet internet of things. Övervakningskameror, sensorer och streamingboxar som saknar grundläggande säkerhetsmekanismer och är enkla måltavlor för hackare som sedan använder datorkraften för att sprida virus, spam eller utföra överbelastningsattacker.

Ett tredje hot är att många styrsystem inom industrin och länders infrastruktur är uppkopplade mot nätet.


Läs hela artikeln →
www.nyteknik.se