Trenden 2019: Allvaret har smugit sig in

Efter uppvaknandets år 2018 växer känslan av att vi lever i den yttersta tiden. Borta är lättsamhet och glättighet. Det är allvar nu, och absolut inte tid för en ironisk klackspark. Hävdvunna institutioner utmanas. Gamla överenskommelser bryts. Själen och vår mentala frihet är utsatta för attack. Kairos Future pekar ut 10 områden där allvaret smugit sig in, där det känns som att det handlar om liv och död. 

Inför 2019 pekar Kairos Future ut 10 områden där allvaret smugit sig in, där det känns som att det handlar om liv och död. Kanske inte för alla och envar, men för många, enskilda såväl som företag och organisationer. Det lättsamma har fördrivits och klacksparken ersatts med verkliga, hårda sparkar och knytnävsslag. Eller bara av känslan av brådska och allvar. Att det gäller att agera innan det är för sent. 

Den öppna liberala demokratin är under hård press, liksom världsordningen där särintressen skapar en mycket komplicerad värld. Samtidigt upplever många att den egna staten inte förmår att upprätthålla lag och ordning. Parallellt blev klimatet hotfullt och problemen kom alldeles för nära. Det självklara och etablerade faller och ersätts av en jakt på "ungdomens källa, innovationer, entreprenörskap och förnyelse" som Kairos Future skriver.  Lättsamheten försvann ut genom fönstret. Inget får vara enkelt och lite kul utan nu är det allvar som gäller. 

Om det är en konsekvens av känslan av hot eller inte, är oklart. Men aldrig förr har vi pratat så mycket om värdet av att bejaka oss själva och att hitta vårt inre lugn. Att säga nej till press och stress ligger i tiden. Yoga, mindfulness och meditation utövas av allt fler. Stora företagsledare berättar att de blir mer uppmärksamma och närvarande, bättre ledare och bättre entreprenörer genom att stanna upp och reflektera. 

Läs mer.