Open in new tab

Superchippet som ger Amazon världens kraftfullaste molntjänst

Med "molnets kraftfullaste grafikprocessor" hoppas Amazon övertyga utvecklare att förlägga sin AI-träning till molntjänsten EC2. I dag släpper molnjätten nya serverinstanser – P3 – skräddarsydda för maskininlärning och andra prestandatunga processer.

De maffiga chippen som Amazon talar varmt om är Nvidias nya grafikprocessorer Tesla V100, som levererar en prestanda på 125 teraflop per enhet. AWS blir därmed det första molnföretaget som anammar de nya propparna.

P3-instanserna går att hyra i olika konfigurationer och finns bestyckade med upp till åtta Tesla-chipp som tillsammans levererar en prestanda på över en petaflop. De har även upp till 64 Intel Xeon E5-processorer, upp till 488 GB dram och har en dedikerad bandbredd på 25 Gbps. Allt som allt lovar Amazon upp till 14 gånger prestandan hos föregående generation av EC2:s serverinstanser.

Hårdvaran finns utplacerade på datacenter i fyra regioner, med ett på Irland som ska leverera tjänsten till Sverige och resten av Europa. Men smakar det så kostar det. P3-instansterna är gratis att testa, men den som vill ha full kapacitet till fullt pris får i vissa fall betala nära på dubbelt upp mot föregående generation av tjänsten, skriver ZDNet. Samtidigt har både Nvidia och Amazon släppt nya versioner av verktyg för AI-utvecklare som är komptaibla med den nya tjänsten.


Läs hela artikeln →
techworld.idg.se

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på