Open in new tab

Så kan blockkedjor revolutionera internet of things

En blockkedja, på engelska blockchain, gör det möjligt för ett nätverk av datorer att regelbundet komma överens om det sanna tillståndet för en distribuerad liggare, det vill säga en förteckning över händelser, fördelad i identiska exemplar på många datorer.

Syftet är att göra det omöjligt att radera eller förvanska informationen utan att det upptäcks. Distribuerade liggare kan innehålla olika typer av delad data såsom valutatransaktioner, referenser, dokument, kontrakt, digitala rättigheter, immateriella rättigheter, identiteter eller lagfarter för att nämna några.

Liggaren säkras genom en smart blandning av kryptografi och spelteori och kräver inte betrodda centrala noder som i traditionella nätverk. Det här gör det möjligt för bitcoin, som bygger på blockkedjetekniken, att överföra värden över hela världen utan att använda traditionella mellanhänder som banker.

Andra tillämpningar finns inom finans och redovisning där man kan genomföra globala transaktioner till en lägre kostnad med hjälp av ...


Läs hela artikeln →
techworld.idg.se

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på