Open in new tab

Många it-investeringar sker i onödan – så här slipper ni kasta pengarna i sjön

SCB:s undersökning från 2015 om vad svenska företag spenderar på it är den första de gjort sedan 2006, men den ligger ungefär i linje med vad Gartner, Forrester och andra har landat på.

Jaha, det låter väl bra? För dessa 97 miljarder får väl de svenska företagen modern, kostnadseffektiv och användarvänlig it?

"Well, think again", som det heter. Precis som de enorma jordbrukssubventionerna inte kommer hårt arbetande småbönder till del utan i stället göder gigantiska livsmedelsbolag och godsägare är en stor del av dagens it-kostnader att betrakta som pengar i sjön.

Lite förenklat så kan ett företags it-kostnader indelas i tre delar. Den största, vanligen ungefär hälften, är inköp, ny- och vidareutveckling av applikationer: affärssystem, webbshoppar, inköpssystem, BI, CRM och liknande (eller kostnad för att hyra dem som tjänst).

Ungefär 25 procent brukar vara förvaltning/support av existerande applikationer, och lika mycket är vad som ibland kallas rörmokeri: infrastruktur, drift, hårdvara, internetuppkoppling, operativsystem med mera – egen eller outsourcad. Genom åren har jag och mina kollegor genomfört närmare 50 genomlysningar av it-situationen vid företag och organisationer i många olika branscher inklusive offentlig service.

Ofta, men inte alltid, har syftet att få bättre grepp på it-kostnaderna och identifiera besparingsmöjligheter.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se

Läs nästa artikel

Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan

Läs nästa: Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan