Open in new tab

Den nya kemikalieskatten

En sexsidig deklaration, krav på vägning av produkten och en skatteinbetalning inom fem dagar.

Företag som köper in exempelvis datorer eller mobiltelefoner från ett annat EU-land får vänja sig med betydligt krångligare regler med start i sommar. Den omdiskuterade kemikalieskatten på elektronik och vitvaror rycker närmare.

Den 1 juli införs punktskatten på varor som innehåller flamskyddsmedel, vilket i ett slag gör dem upp till 320 kronor dyrare, beroende på varans vikt. Regeringen räknar med att skatten ska dra in cirka 2 miljarder kronor årligen.

För konsumenter betyder det dyrare vitvaror och hemelektronik. Mindre känt är att alla juridiska personer som för in en skattepliktig produkt från ett annat EU-land måste deklarera och betala skatt inom fem dagar.

Det handlar om cirka 1,2 miljoner bolag, föreningar och stiftelser. "Lagen omfattar extremt många verksamheter, den slår alldeles för brett", säger Royne Schiess, partner och skattejurist på revisionsfirman EY. I den sexsidiga deklarationen som ska fyllas i vid införsel av elektronikprodukter och vitvaror ska bland annat uppgifter om varans vikt med tre decimaler anges.


Läs hela artikeln →
www.bankmarknaden.se

Läs nästa artikel

92 procent av Europas företag är inte förberedda för GDPR

Läs nästa: 92 procent av Europas företag är inte förberedda för GDPR