Open in new tab

Datorer är värdelösa på tid – det leder till stora problem

Hur ska man veta vid vilken tidpunkt en kund lade en order eller vilken tidpunkt en sensor registrerade ett mätvärde?

Det är väl bara att titta på tidstämpeln, svarar nog de flesta experter på databaser och dataanalyser på den frågan. Problemet är att det är svårt att verkligen vara säker på att tidsangivelser är korrekta.

För att vara det måste man ha tillgång till något som kallas spårbar tid. Det innebär att man kan vara säker på att en tidsangivelse verkligen stämmer överens med världstid, som kallas för UTC (Coordinated Universal Time). Eller mer korrekt uttryckt, med en realisering av världstid.

Det finns inga kvantitativa uppgifter, men man kan lugnt utgå ifrån en väldigt stor majoritet av alla servrar, persondatorer och andra klientenheter i Sverige inte använder spårbar tid. Det här ägnar Petri Luomala som är affärsutvecklare inom tid och frekvens på det statligt ägda svenska forskningsinstitutet Rise (se faktaruta) mycket tid åt.

– Det stora problemet är att de flesta inte tar hänsyn till avsaknad av spårbar tid, säger Petri Luomala. Och det får stora konsekvenser. I många fall är konsekvenserna uppenbara, och i takt med att utvecklingen inom big data, IoT och avancerade finansiella transaktioner som högfrekvenshandel går framåt så blir de allt större.


Läs hela artikeln →
techworld.idg.se

Läs nästa artikel

Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på

Läs nästa: Reality check – här är 14 myter om it-säkerhet du behöver ha koll på