Action Center i mobilen

Med ett Action Center i mobilen – för alla roller i vardagen som behöver det oavsett om du är Teknikspecialist eller Ekonom behöver vi hålla fast vid den gamla sanningen som jag tror Peter Drucker  myntade en gång i tiden: “You can´t manage what you don´t measure”.

Alla funktioner vi tillför för att göra livet lättare behöver vi även mäta hälsan på och kan vi mäta hur allt mår så kan vi påverka, förändra och ta beslut. En positiv bieffekt av att hålla reda på infrastruktur och affärsprocess på ett och samma ställe att du kan skapa information som är anpassad till varje individs roll och uppdrag.

  • Med rätt information till rätt person – kan vi agera
  • Med rätt rapport till rätt roll – kan vi prioritera
  • Med rätt åtgärd på rätt plats – kan vi mobilisera
  • Genom att återanvända kunskap om tidigare händelser – kan vi automatisera
  • Med rätt person på rätt händelse –kan vi eskalera

Tänker man rätt när ett projekt för en ny funktion eller teknik ska införas så är det en enorm konkurrensfördel att fundera ut vad man kan ha för nytta av den nya informationsmängden som skapas. Detaljhandel och väderinstitut har tänkt på det och kan idag sälja sin information vidare. IBM köpte t ex The Wheather channel för att kunna förse Watson-tekniken med väderdata och det är så mycket mer än bara en regnskur vi talar om.

Går vi tillbaka till vår egen vardag så räcker det med att ställa frågan, har jag all tillgänglig information samlad, kan jag vara proaktiv? Vad är det jag behöver agera snabbare på, vad är det jag alltid reagerar för sent på, vad är det som kostar på sista raden varje månad och varje bokslut.

Med rätt teknik slipper vi ha så kallade “war rooms” där man lägger tid att gå igenom vad som egentligen hände och vems fel det var. Istället skulle vi kunna se in i framtiden även i våra dagliga göromål. Då skulle vi ju få ännu mer tid att prata om den spännande framtiden istället för att släcka bränder.

Många uttryck gör sig bättre på engelska och en favorit för mig just nu är: Predict, prevent and prescribe – att alltid förstå vad som händer, bygga bort risken och underhålla verksamheten kontinuerligt med rätt information. Dess motsats skulle kunna vara uttrycket jag hörde från en tidigare kollega “MTTI” ( Mean Time To Innocense) , d v s hur lång tid det tar att bevisa att man är oskyldig som ansvarig för ett område. 

Det är lätt att bli “carried away” av alla framtidsscenarios om självtänkande system där allt är uppkopplat och självgående. Faktum är att jag själv sitter i diskussioner om det varje dag och älskar det!


Texten är skriven av Fredrik Westberg.