Open in new tab

Kommuner i knipa när dataskyddsregler skärps – kan krävas på miljoner

I dagarna lämnades utredningen om hur en ny svensk dataskyddslag ska se ut över till regeringen.

Grunden är EU:s dataförordning GDPR som klubbades förra året, men där vissa områden har lämnats till de nationella lagstiftarna att besluta närmare om. När det gäller företag hotar böter på fyra procent av omsättningen för den som i inte sköter sitt dataskydd, men hur sanktionerna för offentlig sektor ska se ut avgörs nationellt.

Och i utredningens förslag föreslås också sanktioner även för offentlig sektor men inte i samma skala som för företagen utan snarare i paritet med vad det kan ligga på när ett upphandlingsfel eller miljöskyddsbrott begåtts. Mellan 10 och 20 miljoner kronor föreslås av utredningen.

– Visst var vi lite oroliga för hur sanktionerna skulle se ut men ärligt talat så är ju förslaget rätt snällt mot kommuner, säger Christian Bonfré, it-chef i Svenljunga kommun. Även skrivningar om att kommuner slipper lämna ut registerutdrag när personuppgifter nämns i löpande text och att känsliga personuppgifter kan användas när ett ärende hanteras är sådant som han nämner som en lättnad för kommunerna.

– Jag ser rätt pragmatiskt på detta – resten av arbetet gäller egentligen ordning och reda, och det borde vi ju ha i vilket fall som helst, säger han. I Svenljunga har inventeringen börjat, och Christian Bonfré känner sig trygg med att det finns rutiner på plats och att organisationen har läget under kontroll.

– Visst finns det kolleger i andra kommuner som är oroliga, men jag tror att det mycket handlar om en generell oro för förändringar, säger han.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se

Läs nästa artikel

Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan

Läs nästa: Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan