Test av förarlösa fordon runt om i världen - karta

Runt om i världen testas tekniken med självkörande fordon; tåg, bussar, lastare och bilar. Skulle höstsolen gå i moln är ett tips att kolla in den här kartan över ett antal pilotprojekt och initiativ. Klicka på kartan så ser du en projektbeskrivning. 

I Adelaide, Australien exempelvis, testar man just nu en lösning där självkörande bilar ska hjälpa personer begränsad rörlighet 

  •      En förarlös buss som förbinder Adelaides flygplats terminal och långtidsparkeringen
  •      En självkörande minbuss på Flinders universitetsområde
  •      En självgående lasttjänst  för att transportera containers

Känns det för långt bort så har ju alla som besökt Kista, Stockholm nyligen säkert sett den förarlösa minibussen den 1,5 kilometer långa vägen mellan Kista Galleria och Victoria Tower. Ytterligare ett europeiskt exempel är Paris. Här testas förarlösa pendeltåg på flera linjer. Det är bara att klicka runt och läsa på om de olika projekten. Det man tar med sig i vilken skala tester av självkörande fordon sker och hur stora förväntningarna är på tekniken. 

Webbsidan säger sig vara världens första inventering av hur städer runt om i världen förbereder övergången till en värld med självkörande bilar.  En begränsning är att privata tester inte syns, endast de som drivs av offentliga verksamheter.