Open in new tab

Tuffa prövningar väntar om Sverige ska bli bra på ai

I kartläggningen som lämnas över till regeringen på måndagen beskrivs framtagandet av AI som viktig för samtliga sektorer och näringsgrenar och betydande för svensk konkurrens- och innovationskraft framöver.

Men vägen dit är kantad av utmaningar från flera håll, enligt rapporten. Brist på kompetens inom såväl offentlig som privat sektor, lagstiftningshinder och svårigheten för aktörer att se konkurrensfördelarna med AI är några av hoten som kan förhindra Sveriges ai-förmåga.

Omfattande kunskapsbrist. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ser ändå positivt på Sveriges möjligheter att slå sig fram som AI-land. – Sverige är inget stort land men vi kan bli riktigt duktiga på smal, tillämpad ai som att utveckla självkörande bilar eller smarta lösningar i sjukvården.

Men vi kommer inte kunna konkurrera med USA och Kina i bred AI, säger han. Till skillnad mot många andra länder har Sverige kommit långt i sin digitaliseringsprocess, med en välutbyggd IT-infrastruktur i stora delar av landet.

Men bristen på kompetens riskerar att omintetgöra det försprång som Sverige har, enligt kartläggningen. Att den globala dragkampen efter AI-kunniga blir allt mer påtaglig gör det inte lättare, enligt Göran Marklund.


Läs hela artikeln →
www.nyteknik.se