Open in new tab

Trots digitalisering och konsulttryck: nu håller it-köparna hårdare i plånboken

Det är analysföretaget Radar Ecosystem som satt stora förstoringsglaset på den svenska it-marknaden, och det mest iögonfallande i år är att tillväxten för landets samlade it-budget väntas bli svag.

Trots digitalisering och konsultbolag som talar om det hetaste läget sedan runt år 2000 uppgår tillväxten för it-budgeten bara till 1,3 procent. Det innebär också att en stigande trend som hållit i sig i tre år bryts.

En förklaring är det väl omskrivna faktum att verksamheten står för en allt större del av it-investeringarna. Inte minst marknadschefen vill ha mer att säga till om, när det gäller till exempel inköp av big data-lösningar eller beslutsstödsverktyg för att bättre förstå hur deras kunder tänker och beter sig.

Men detta är inte den enda förklaringen till den plötsliga avmattningen. Hans Werner, som är vd på Radar Ecosystem säger att det blir allt tydligare att det förväntas att man ska få mer för sina pengar.

Läs också: Kompetensbristen sätter käppar i hjulet för it-branschen i Stockholm. – Det är stora krav på ökad produktivitet och effektivitet per spenderad it-krona. Genom ny teknik och genom molnet ska man helt enkelt göra mer för mindre pengar.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se

Läs nästa artikel

Ardalan Shekarabi: ”Ingen samlad vision för det digitala samhället” – Radar Ecosystem

Läs nästa: Ardalan Shekarabi: ”Ingen samlad vision för det digitala samhället” – Radar Ecosystem