Open in new tab

Teknikstressen slår sönder produktiviteten – så kan du minska problemen 

Teknikstress är ett paraplybegrepp för en massa olika, negativa, effekter på vårt psyke som teknikförändringarna åstadkommer.

Vår amerikanska systersajt CIO räknar upp sådant som oro för att inte bli nådd på mobilen, insomningsproblem på grund av skärmens blå sken, informationsöverflöd, facebookutmattning som exempel på teknikstress. Ofta relaterar teknikstressen till tvångsmässighet, vi blir helt enkelt oroliga om vi inte tittar på mobilen – det som brukar beskrivas som fear of missing out, att missa alla de där viktiga mejlen, inläggen på sociala medier och allt annat som kan tänkas pågå utan att vi ser det.

När vi väl är uppkopplade följer vi tvångsmässigt de kommunikationsströmmar som väller in över oss och känner oss tvingade att svara. Och där någonstans tappar vi vår tidsuppfattning och lägger mycket mer tid på att svara och följa sociala medier än vad vi själva tror.

En ny enkät bland 20 000 europeiska arbetstagare pekar just på stressen som tekniken skapar och hur den också gör oss mindre nöjda med våra jobb och mindre produktiva. Bara 11,4 procent uppgav att de känner sig högproduktiva.

Och enkäten gör en poäng av att cio:er och andra som förstår att digitaliseringen är nödvändig för att klara konkurrensen också måste förstå att det gäller att stötta de anställda under den ständiga omvandlingen. Så hur ska vi då minska teknikstressen?

CIO:s kolumnist Mike Elgan listar sina bästa råd:


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se