Open in new tab

Så förändras resandet när kollektivtrafiken kopplas upp

Kollektivtrafiken är ännu en bransch som är mitt i ett teknikdrivet paradigmskifte.

Det började med uppkopplade bussar och digitala biljetter – i nästa steg ser vi självkörande fordon och helhetslösningar för "mobilitet som tjänst". Digitaliseringen har tagit fart på allvar, konstaterar Petra Lagerkvist, som sedan 2012 är cio för kollektivtrafikoperatören Transdev (tidigare Veolia Transport), och hon tycker att det är spännande tider.

– När man kan koppla upp olika fordon så kan man också koppla samman olika trafikslag. Det gör att vi kommer att kunna skapa helt nya mobilitetslösningar, konstaterar hon.

I framtiden köper man kanske inte längre ett månadskort för kollektivtrafiken, istället abonnerar man på fullskaliga mobilitetstjänster, inklusive lånecyklar, taxi och hyrbilar – allt som har med mobilitet att göra. Det är detta som kallas "mobility as a service".

Och när det gäller underhåll och schemaläggning finns stora effektiviseringsvinster att hämta i den uppkopplade iot-världen. – Vi kan ha preventiva system på plats som berättar när det är dags för underhåll redan innan något gått sönder, vilket höjer säkerheten för både medarbetare och våra resenärer.

Och vi kan schemalägga våra turer på ett mycket smartare sätt.


Läs hela artikeln →
cio.idg.se