Pod #19 – Ett Business Intelligence kundcase

Vårt 19:e avsnitt är inspelat på IBM Business Connect oktober 2016, ett heldagsevenemang där IBM samlade partners och slutkunder för att inspirera och informera om de lösningar som hjälper företag att lyckas med sin digitalisering. Vi pratar Business Intelligence med Fiffi Hellstrand. Hon är IT-koordinator på Reitan Convenience Sweden och en av talarna på scen. 

Reitan är franchisegivare för bland annat Pressbyrån och 7-Eleven med en verksamhet som bedrivs genom drygt 500 butiker runt om i landet. Här berättar hon sin digitaliseringshistoria kopplad till deras stora utmaning: att snabbt enkelt och effektivt få tillgång till affärskritisk data men också förstå och dra nytta av dess värde.

Reitan hade ett behov av ett helt nytt system för Business Intelligence, men det var mycket som var avgörande för att det skulle fungera i praktiken, bland annat att få det levererat som tjänst. Andra krav var att systemet alltid är tillgängligt, flexibelt och framför allt enkelt för användarna. Det måste förena IT med den övriga verksamheten, framförallt butikerna. Det nya BI systemet skulle även kunna förändras i takt med omvärlden, kunna göra nya analyser vid behov och kunna låta alla deras butiker och franchisetagare få ta del av värdefull data som också ger svar och indikation på var trenderna går.


“Allt som görs med hjälp av IT startar och slutar i butiken, gör det inte det fungerar inte lösningen”

Det här kundcaset från verkligheten ger oss en unik inblick i hur man på bästa sätt tar vara på en av de viktigaste tillgångar som ett företag har nämligen stora mängder data. Samtalet styrker också vikten av att inleda strategiska samarbeten med rätt partners, i Reitans fall med RG19. Men det är också en historia som bevisar att det idag finns unika möjligheter att jobba strategiskt genom att bearbeta det egna företagets data med rätt IT-infrastruktur i grunden. 

Vi tackar Fiffi Hellstrand för hennes medverkan i vår podd där hon delar med sig av digitaliseringsresan som vi hoppas även inspirerar andra att komma igång.

Om Fiffi Hellstrand: IT-koordinator och projektledare på Reitan Convenience Sweden AB och ansvarar för de stora affärssystemen inom Ekonomi och Business Intelligence. Med över 20 års erfarenhet från IT och datakom-branchen är hennes drivkraft att sammanföra verksamheten med IT och få ut den bästa affärsnyttan. Fiffi har tidigare varit affärsutvecklare och teknisk säljchef på Cisco och arbetat med framtida nätlösningar på Nortel. Fiffi når du på fiffi.hellstrand@reitanconvenience.se


Texten är skriven av Sara Alvin-Hansson.