Pod #12 – Stockholm världens smartaste stad

Digitaliserat har träffat Ann, hon medverkar i vår podcast och gav oss möjligheten att gå till botten med det hela. Hur klassas städer som smarta och vad innebär det i praktiken? Går det att digitalisera en stad och vilka åtgärder och strategier måste finnas på plats? 

I Sverige läggs ca 17 miljarder kronor av all IT realisering i en budget att digitalisera verksamheten på något sätt. Och Sverige ligger långt fram när det kommer till att digitalisera. Vi sticker ut bland länder i Europa med en egen digitaliseringskommission och en hög mognadsgrad när det gäller IT. Vi har infrastrukturen på plats med ett utbrett fiber och 4G-nät vilket är en stor förutsättning för att digitalisera. 

Vi har dessutom en huvudstad som tack vare en omfattande digital transformation har i sikte att bli världens smartaste stad 2040. Och som om det inte vore nog har Stockholm stad Ann Hellenius, en högst engagerad IT-direktör som nyligen fått pris som CIO of the year!

Enligt Ann är en smart stad lika med en hållbar stad men från fler olika dimensioner. Hon är övertygad om att den staden vars medborgare upplever den bästa livskvalitén är den staden som kommer anses som den smartaste staden. 

"Det handlar inte om teknik utan det handlar om sättet vi på allvar kan få våra medborgare att uppleva den bästa livskvalitén oavsett om våra medborgare är digitalt mogna eller inte. Lika viktigt är det också att skapa de bästa förutsättningarna för företagandet, både för industriföretagen, de etablerade företagen, men också hela startup-scenen. Här har vi i Stockholm en mycket mer holistisk syn på vad en smart stad är, än många andra städer."

Ett inspirerande samtal med en lika inspirerande person som berättar att digitaliseringen är en av de största drivkrafterna inom Stockholm stad och att de jobbar i ett ekosystem nära startup scenen, industrin och akademin. Ann ger oss en inblick i hur hon driver IT verksamheten med det som Gartner kallar Bimodal IT. Hör henne berätta uppdraget, visionen och den ständiga jakten på talanger som kan vara med och driva utvecklingen. Hur hon avskaffat IT-avdelningen för att kunna ge utrymme till en helt ny avdelning för digital utveckling, något som endast är möjligt då de infört ordning och reda i strukturen.


Detta och mycket mer kan du ta del av Digitaliserats 12:e avsnitt som gästas av årets CIO Ann Hellenius.


Texten är skriven av Sara Alvin-Hansson i samtal med Ann Hellenius.