Open in new tab

Ny skatt oroar växande dataspelsbransch

Elva svenska pc-spel ligger på topplistan över de mest sålda i världen.

Men en ny kemikalieskatt riskerar att på sikt försämra den digitala kompetensen i Sverige, hävdar branschföreträdare. Sverige håller ställningen som framgångsland när det gäller dataspel.

Svenska spelutvecklares omsättning fortsätter också att växa, enligt Dataspelsbranschens senaste rapport. Elva svenskskapade spel finns med på datorspelsdistributören Steams topplista över de 100 bäst säljande pc-spelen i världen.

Men den nya kemikalieskatt som regeringen planerar att införa nästa år oroar dataspelsbranschen. Skatten – som också inbegriper spelkonsoler – riskerar att lägga en blöt filt över branschens växande omsättning och hämmar på sikt den digitala kompetensen i landet, tror Per Strömbäck, talesperson vid Dataspelbranschen. – Spel är ett viktigt sätt att skaffa sig digital kompetens, som blir allt viktigare på arbetsmarknaden.

Risken finns att skatten – som med moms och administration blir upp till 500 kronor per spelmaskin – gör det svårare för svaga hushåll att ge sina barn tillgång till spel som ger dem den kompetensen, säger han till TT. Finans- och konsumtionsminister Per Bolund MP har tidigare försvarat skatten med att den gynnar folkhälsan och bromsar inflödet av farliga kemikalier till Sverige.


Läs hela artikeln →
www.nyteknik.se