Open in new tab

Nu sker paradigmskiftet: it-avdelningen detroniseras

Varje bransch genomgår nu en digital transformation.

Det här leder till stora förändringar – för vissa företag till helt nya affärsmodeller. En annan stor förändring som digitaliseringen för med sig är att det är verksamheten som tar en allt större del av it-investeringarna, inte som det var förr i världen, it-avdelningen.

Nu går det fort. I år väntas verksamheten ha kommit i kapp it-avdelningarna – och nästa år går den till och med om.

– På it-avdelningar och cio-kontor har det funnits en trend att mer och mer fokusera på verksamheten, och att bli mer relevant för verksamheten, säger Martin Sundblad, analytiker på IDC. Men att allt fler investeringar görs av verksamheten skulle kunna indikera att de håller på att tappa i den kampen, och att de behöver förbättra och förändra sin strategi. – Men det här är också en indikation på att it och verksamhet växer ihop.

It blir en naturlig del av verksamhetsbeslut och den digitala affären blir en del av den fysiska affären. Hur ska de förändra sin strategi?

– It-avdelningar kan ibland uppfattas som en bromskloss i och med att de har ett rejält arv av system och processer att förvalta, och det är svårt att kombinera djupt teknikkunnande med affärsmannaskap och verksamhetsnytta.


Läs hela artikeln →
computersweden.idg.se