Open in new tab

Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare

Först vann AI mot människan i Jeopardy, sedan mot mästare i kinesiska brädspelet Go och nu har 20 toppjurister i USA har gått en match mot AI I konsten att tolka kontrakt – och mänskligheten förlorade stort.

Förutom en 10-procentig högre träffsäkerhet tog AI 26 sekunder på sig att lösa uppgiften, medan advokaterna snittade 92 minuter.  Tävlingen ingår som en del i en studie som juridikprofessorer från Stanford, Duke och University of Southern California håller i, enligt Mashable.  Poängsättning gavs utifrån hur träffsäkert varje fråga identifierades.

  Det kanske inte var så farligt att AI hade en 10-procentig högre träffsäkerhet än de 20 mänskliga toppjuristerna som ingick i tävlingen och snittade 85 procent.   Men det som kanske verkligen borde göra oss bekymrade är att AI snittade uppgifterna på 26 sekunder, medan advokaterna låg på 92 minuter.

  Dessutom nådde AI en 100-procentig träffsäkerhet för ett av kontrakten, medan bästa människan klarade 97 procent.   Immaterialrättsjuristen, Grant Gulovsen, var en av de tävlande och hävdar att uppgiften var oerhört lik det arbete som advokater dagligen utför.

  Men på frågan om en sådan AI-prestation innebär början till slutet för mänskligheten anser Mashable att svaret är nej.    Duke-professorn Erika Buell menar att AI aldrig fullt ut kommer att ersätta mänskliga advokater, men däremot kan snabba på processen med att markera de allra viktigaste sektionerna i långa kontrakt.

  Därmed frigör AI tid åt mänskliga advokater att ägna sig åt arbetsuppgifter som åtminstone fortfarande kräver en mänsklig hjärna.


Läs hela artikeln →
www.va.se