Open in new tab

Iot-satsa? Vänta inte på 5g enligt experten

Förberedelserna för vad som ofta kallas det "framtida industriella iot-nätet", pågår för fullt.

Men det kommer att dröja tills 5g-nätet är på plats och de flesta lösningarna kan implementeras minst lika bra med nuvarande teknik. Det menar Telenor Connexions CTO Martin Whitlock. Nyligen blev det känt att Sverige, Finland och Norge går ihop med de baltiska länderna för en gemensam 5g-plan.

Frågan om en europeisk handlingsplan är fortfarande aktuell, men enligt digitaliseringsministern, Peter Eriksson (MP), finns det inte tid att vänta på övriga Europa för att komma igång. Med den nordiska handlingsplanen vill politikerna bland annat främja 5g-utveckling genom att gynna ett snabbt införande i storstadsområden och längs viktiga transportleder.

Man vill lika snabbt få till frekvenser för testning, forskning och kommersiell utbyggnad av nätet. För att planen ska hålla är engagemanget hos aktörer inom transportindustrin, tillverkande industri och sjuk- och hälsovårdssektorn särskilt viktigt.

Det är nämligen inom de sektorerna som framtidens iot-lösningar kommer att vara beroende av 5g. Men betyder det att företag bör vänta med att implementera sina iot-lösningar till dess att 5g finns på plats?


Läs hela artikeln →
www.affarsvarlden.se