Open in new tab

AI blir snabbt mycket smartare – kommer människan fortsätta ha kontroll?

Nyligen lärde sig AI:n AlphaZero att spela schack på fyra timmar, och kom sedan på aldrig tidigare skådade drag för att utklassa sin motståndare.

Nu oroar sig såväl forskare som AI-motståndare över om vi kommer fortsätta kunna kontrollera maskinerna, eller om vi inom kort kommer att bli kuvade under den empatilösa optimering som AI kan ta fram. När DeepBlue slog Kasparow i schack 1997 menade experter att det skulle ta minst 100 år innan en dator kunde slå människan i spelet Go. Förra året, mindre än 20 år senare, blev det verklighet, och sedan dess har AI gjort mycket stora framsteg.

Nu senast uppvisade AI:n AlphaZero häpnadsväckande kreativitet då den använde kungen som en offensiv pjäs i en serie om 100 matcher mot regerande schackdatorn Stockfish 8. AlphaZero hade dessutom inte fått några instruktioner alls, förutom spelets reglar, samt vad som krävdes för att vinna, alla drag hade den sedan lärt sig själv genom att under fyra timmar spela med sig själv.

Företaget bakom AlphaZero heter DeepMind och har även utvecklat AI för att kunna genomföra medicinska diagnoser. Såväl foton av misstänkta hudcancertumörer som bilder från ögonscanningar körs nu genom AI för att snabba på diagnosticeringsprocessen.

 Det problem som många nu lyfter är frågan om integritet, då DeepMind ägs av Google, som nu får tillgång till delar av brittiska hälsomyndigheten NHS patientjournaler.  Exakt vad Google kan göra med denna information är det nu många som oroar sig över, för att inte prata om vad det innebär att en AI fattar beslut om diagnosticering och behandling.

Att fatta empatilösa beslut kan ju verka effektivt och opartiskt, men sedan kommer frågan om vilka patienter som ska få behandling.


Läs hela artikeln →
www.dagensanalys.se